top of page
vekaletname tercümesi

Vekaletname Tercümesi

Vekaletname, bir kiÅŸinin baÅŸka bir kiÅŸiyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiÄŸi bir belgedir. Vekalet yetkisi, genel veya sınırlı bir yetki olabilir. Vekaletnamenin içeriÄŸi, bu vekaletname ile mahkemelerin uygulayacağı (infaz edeceÄŸi) vekaletin yetki kapsamını belirler. 

Vekaletnameler aşağıdaki durumlarda yararlı ve gereklidir:​

- KiÅŸisel ya da ticari iÅŸlerinizin sizin yokluÄŸunuzda da sürdürülmesini istediÄŸiniz durumlarda; örneÄŸin baÅŸka bir ülkede iÅŸ kurmak veya takip etmek için bir temsilci görevlendirmek istiyorsanız 

- KiÅŸisel veya ticari iÅŸlerinizin teknik bilgisi yüksek ya da bu konuda yetkili bir kiÅŸi tarafından yürütülmesini istediÄŸiniz durumlarda; örneÄŸin avukat atanması gibi konularda

- Kaza veya ciddi saÄŸlık sorunları gibi iÅŸlerinizi bizzat yürütebilmenize engel durumlarda; örneÄŸin mali ya da yasal iÅŸlerinizin takibi için

Türkiye'de tanzim edilecek vekaletnamelerin Türk yasalarına uygun olarak hazırlanması ve vekaletnameleri onaylama yetkisi olan bir Türk Noteri tarafindan tasdiklenmesi gerekmektedir. Vekaletnamenin bir Türk Noteri tarafından onaylanması bu evrağın Türk yasalarına uygun bir ÅŸekilde tanzim edildiÄŸinin ispatını teÅŸkil etmektedir.
Vekalet veren kiÅŸi vekaletnameyi Noter huzurunda imzalamalıdır. EÄŸer vekaletname, ÅŸirket gibi bir tüzel kiÅŸi adına çıkarılıyorsa, vekaletnameyi veren kiÅŸinin bu hususta imzaya yetkili olup olmadığının kanıtlarını Noter isteyebilir. 

​

Genel Vekaletname: Bir kimsenin, kendi adına birden fazla iÅŸin yapılması ve sonuçlandırılması için baÅŸka bir kiÅŸiye vermiÅŸ olduÄŸu, içeriÄŸinde birden fazla yetki bulunduran yetki belgesidir. ÖrneÄŸin, bir veya birden fazla avukatı dava takibi için yetkilendirmek amacıyla düzenlenen vekaletname “Genel Vekaletname”dir. Bu vekaletname Noter tarafından düzenlenir.

 

Genel Vekaletname örneÄŸini pdf ortamında indirip inceleyebilirsiniz.

 

Özel Vekaletname: Belirli bir iÅŸi sonuçlandırmak için verilen vekalet çeÅŸiti olup münhasıran bir iÅŸin yapılması ve sonuçlandırılması için yetki veren vekalet belgesine denir. BoÅŸanma, Taşınmaz alım satımı, Ä°ntikal, Ä°ntifa hakkı tesis, Emekli maaşı, SSK para çekme, Telefon baÄŸlatma, Ä°sim deÄŸiÅŸikliÄŸi, YaÅŸ küçültme ya da büyültme davalarında da yapılacak iÅŸlemin özel olarak belirtilmesi ile vekaletname düzenlenebilir. Bu vekaletnameler Noter tarafından tasdik edilir.

Özel Vekaletname örneÄŸini pdf ortamında indirip inceleyebilirsiniz.

 

Türkiye'de düzenlenen vekalatnamelerin Hague Konvansiyonu'na taraf herhangi baÅŸka bir ülkede geçerli olması için noterlik tasdikini takiben aÅŸağıda açıklanan ÅŸekilde yasallaÅŸtırılması (Apostil edilmesi) gerekmektedir.

​

1. Adım: Vekaletnamenin Tasdiki
Türkiye'de hazırlanıp yurtdışında kullanılacak olan vekaletnameler Noterden tasdik edilir.

2. Adım: Vekaletnamenin YasallaÅŸtırılması (Apostil edilmesi)
Türkiye'de noterce tasdiklenmiÅŸ olup yurtdışında kullanılacak vekaletnamelerin Türkiye'de yasallaÅŸtırma iÅŸlemine tabi tutulması (Apostil edilmesi) gerekmektedir. Noterden tasdiki yapılmış olan bir Türk Vekaletnamesinin apostili ya yetkili Türkiye makamlarınca ya da Türkiye'deki diÄŸer ülke Konsolosluklarınca apostil edilir. Åžöyle ki:

 

Yetkili Türk makamlarınca Apostil 
- Ä°dari belgelerde: Ä°llerde: Vali, Vali Yardımcısı, Ä°lçelerde: Kaymakam 
- Adli belgelerde: Ağır ceza mahkemeleri bulunan Adli Kurul Başkanlıkları
Bu makamlardan hangisine başvuracağınızı Noteriniz size bildirecektir.

DiÄŸer Ülke BüyükelçiliÄŸi / KonsolosluÄŸu'nca Tasdik edilmesi 
Türk noter tasdikli vekaletnameleri Türkiye'deki Büyükelçilik veya Konsolosluklarda apostil edilebilmektedir. 

 

VEKALETNAME TERCÜMELERÄ°
Türkiye'de tanzim edilen bir vekaletnamenin yurtdışında kullanması amacıyla tercümesi gerekiyorsa, 
- Çeviri Türkiye'de yapılacaksa; yeminli bir tercüman tarafından yapılıp, bir Türk noterce tasdikini takiben,  yetkili bir makamca apostil edilmesi gerekmektedir. 
- Tercüme yurtdışında yapılacaksa; tercümenin yurtdışındaki noter tarafından tasdikini takiben yetkili makamlarca apostil edilmesi gerekmektedir.

​

Lahey AnlaÅŸması Türkçe Çevirisi için tıklayınız.

​

-----------------------------------------------------

​

​

Apostil Nedir? Apostil Tasdiki Nasıl Yaptırılır?

 

Apostil, 5 Ekim 1961 tarihinde Den Haag’da taraf ülkelerce imzalanan Lahey Konvansiyonu'na göre, bir ülkede düzenlenen resmi bir belgenin diÄŸer bir ülkede ibraz edilebilmesine olanak saÄŸlayan bir onaydır (ÖrneÄŸin; Türkiye’de düzenlenmiÅŸ bir belgenin Rusya’da tanınması).

Apostil, taraftar (sözleÅŸmeyi imzalayan) bir ülkenin sınırları dahilinde düzenlenen, diÄŸer bir taraftar ülkenin sınırları içinde ibraz edilmesi gereken resmi belgeler için, bu belgenin hangi yetkili makamdan verildiÄŸini belirten o ülkenin (belgenin düzenlendiÄŸi ülkenin) yetkili makamları tarafından yapılan bir onaydır (Belge hangi ülkede düzenlendiyse, Apostil tasdiki o ülkede yapılmalıdır).

SözleÅŸme taraftarı her ülke, apostilin hangi makamlarca düzenleneceÄŸini kendi belirler. Apostile taraf olan ülkelerin listesi için tıklayınız.

 

Türkiye’de apostil düzenleyen makamlar Nelerdir?

Valilik (illerde), kaymakamlık (ilçelerde), ayrıca adli belgeler için ağır ceza mahkemeleri baÅŸkanlıkları (ÖrneÄŸin; BeÅŸiktaÅŸ ilçesi dahilinde düzenlenen bir belge için BeÅŸiktaÅŸ Kaymakamlığı veya adli belgeler için BeÅŸiktaÅŸ Ağır Ceza Mahkemesi BaÅŸkanı). Adli belgelerde, ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Adliye Encümeni veya Adalet Komisyonu BaÅŸkanlıkları.

 

Apostil Tasdiki Ücretli midir?

Apostil onayı kanunen ücretsiz olmalıdır. Ancak bağış adı altında makama göre 20-50 TL arasında ücret alınmaktadır.

 

ÖRNEK Ä°ÅžLEM PROSEDÜRÜ

 

A. KİŞİSEL BELGELER Ä°ÇÄ°N

Örnek: Diploma Tasdiki

​

Türkiye’de oturan bir öÄŸrenci yurt dışında baÅŸka bir üniversiteye müracaat ederse ve bu üniversite kendisinden lise diploması isterse, öÄŸrenci aÅŸağıdaki prosedürü uygulamalıdır:

  1. ADIM: Pozitif Tercüme Bürosu’nda Çeviri: ÖSYM belgesi ile lise diplomasının orijinalini alarak Pozitif Yeminli Tercüme Bürosuna gelip, belgeyi ibraz edeceÄŸi ülkenin lisanına çevirisini yaptırabilirsiniz.

  2. ADIM: Noter Tasdiki: Bu çeviri, Pozitif Tercüme Bürosu’nun ilgili dildeki tercümanının yemin zaptının bulunduÄŸu noterlikte onaylattırılır.

  3. ADIM: Valilik/Kaymakamlık’ta Apostil Tasdiki: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliÄŸe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduÄŸu il ve ilçedeki) götürülerek Apostil tasdiki yaptırılır.

Artık bu belge Apostil AnlaÅŸmasına dahil taraftar diÄŸer bir ülkede ibraz edilebilir.

Bu 3 adım bürokratik iÅŸlemler olduÄŸundan zamanınızı alacaktır. Dilerseniz, Pozitif Tercüme'ye yetki vererek ÅŸirketiniz adına noter ve apostil tasdik takip iÅŸlemlerini  yürütebilirsiniz.

 

B. TÄ°CARÄ° EVRAKLAR Ä°ÇÄ°N

Örnek: Ana SözleÅŸme Tasdiki

​

Türkiye’deki bir ÅŸirket, baÅŸka bir ülkede ÅŸube veya temsilcilik açmak isterse, bu ülke ÅŸirketten ana sözleÅŸmeyi, kuruluÅŸ sözleÅŸmesini isteyecektir. Åžirketin yapması gerekenler ÅŸunlardır:

         1. Pozitif Tercüme Bürosu: Åžirket, ana sözleÅŸmesinin onaylı bir suretini (veya resmi gazetede yayınlananı) Pozitif Yeminli Tercüme Bürosuna giderek, ibraz edilecek ülkenin lisanına çevirisini yaptırır.

       2. Noter Tasdiki: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduÄŸu noterlikte onaylattırılır.

       3. Valilik/Kaymakamlık’ta Apostil Tasdiki: Noterde onaylanan bu tercüme illerde ValiliÄŸe, ilçelerde Kaymakamlığa götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diÄŸer bir ülkede ibraz edilebilir.

 

Apostil Nasıl Düzenlenir?

Apostil formu, en az 9 cm. en ve geniÅŸlikte kare ÅŸeklinde olmalıdır. DüzenlendiÄŸi ülkenin lisanı ile veya bu lisanla birlikte Fransızca veya Ä°ngilizce olarak da hazırlanabilir. Fakat baÅŸlıkta Fransızca olarak “APOSTILLE (Convention de la Haye du 5 Octobre 1961)” ibaresinin bulunması ÅŸarttır.

​

bottom of page